everyone wants to change the world is.everyone wants to see the world happy..but no one realises that,to make this world a happy place to live,you have to change yourself,your heart and not the world....

Sunday, December 25, 2011

kenapa x bole wish "merry xmas"???

memang betul kita tinggal di sebuah negara yg pelbagai bangsa dan budaya...tapi kenapa kita sebagai org islam,tidak dibenarkan ucapkan "merry xmas" kepada org yg meraikan Krimas..serius,aku sendiri pun x tahu kenapa. tapi hari jumaat lepas,dpt satu email dan menjelaskan maksud ucapan tersebut ialah " Sejahtera Keatas Tuhan Jesus". lebih kurang mcm itu lah maksudnya...islam mmg mengajar utk hormat kepada non-muslim.tp ada benda yg islam melarang utk menjaga akidah kita sebagai org islam..

ok..baca ni utk mengerti kenapa tdk boleh wish "merry xmas" :-

David: Morning..wat a great day.. 
Muslim: morning..so, hows ur Christmas? 
David:great..will be enjoying very soon... 
Muslim: good.
David: No wish for me? 
Muslim: Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed. 
DAvid: but why? 
Muslim: seems like we cant stop u to drink liquor, but we cant drink it.. 
David: But many of Muslim did wish for me.. 
Muslim: can you confess our confession of faith?(syahadah)? 
David: NO!..can not!..it will effect my faith.. 
Muslim: but y?just a word..:)..say it..:) 
David: now i understand.

harap entry ini,memberi kita kesedaran,bahawa setiap apa yg islam larang itu,ada reason yg sgt munasabah... :)

*apa kata kita tukarkan ucapan "merry xmas" tu,kepada "happy holiday".


Friday, December 23, 2011

Anugerah

Huh! dah lama betul x hapdate blog ni..yer lah..busy je memanjang. first of all, nak ucap syukur kepada Allah kerana aku dianugerahkan sebagai Anggota Terbaik..(tahun ke-2 dh ni...)walaupun peringkat cawangan,tapi aku tetap bersyukur. memang rasa dihargai oleh bos. :) dan juga dpt sijil penghargaan kerana tidak pernah hadir lewat sepanjang Jan-Dis 2011..(ala...ramai yg dpt pun....)

Majlis makan malam dan malam anugerah yg diadakan di Felda D'saji,Semarak kL pada hari rabu bertarikh 21.12.2011....bertemakan merah hitam..tapi aku lari tema! hikhik. makanan kat situ,mmg terbaiklah!! dan aku membawa qis ke majlis itu...mmg payah skit.sb en.hubby x ikut sekali...so,nk control qis,mmg la susah....huhuhuhu..

baru sampai ni......

nampak merah sgt menyerlah!

event mcm ni,mmg bagus utk staff menghadirkan diri...mmg kena! asyik kerja je kan..kdg2 perlu bersosial juga...bg pendapat aku,x seronok jg,klu kita bagus kerja,tp anti sosial. x suka event2 yg mcm ni..klu kita join segala event yg dianjurkan oleh pihak ofis,elok lah kita turut serta..ianya salah satu markah utk kita kan.mcm kat sekolah dulu..setiap pelajar mesti masuk aktiviti kokurikulum kan...ianya kan satu platform utk kita,bila kita nk masuk universiti atau nak minta kerja lps abis sekolah tu..segala sijil2 yg dpt tu,kan amat berguna.mcm tu jg kita di tempat kerja.kena lah aktif juga kan....huhuhuhu. berleter pulak...;p 


ok...byk jgk kategori utk anugerah malam tu....antaranya :


  • Anugerah Anggota Terbaik
  • Anugerah Signifikan
  • Anugerah Kreatif
  • Anugerah Pemeriksa Terbaik
  • Anugerah tiada MC sepanjang tahun
  • Anugerah Kerani Terbaik

Dan lain2...aku dah lupa.. :p

Mudah-mudahan anggota kwsp akan menjadi anggota yg terbaik..dan semuanya terbaik sebenarnya! tp bila dpt anugerah mcm ni,akan lebih memotivasikan diri utk lebih maju lagi.Insyallah....

Tahniah kepada semua penerima anugerah.... :)

Wednesday, December 14, 2011

aku pengidap HEAVY MIGRAINE

ok.9 tahun aku menderita akibat migraine yg sgt lah teruk.sehingga kan aku muntah2 dan pitam.aku benci migraine.aku megalami sakit kepala di sebelah kepala sahaja.dan tanda2 migraine aku dtg ialah bila sebelah mata aku ada cahaya kilatan yg bersinar2.itu dinamakan Aura Migraine.bila migraine dtg,aku mmg x boleh buat satu kerja pun.dan mesti ada satu beg plastik utk aku muntah!

Apa itu Migraine?
Migraine atau migren adalah sakit kepala parah yang biasanya terasa hanya di sebelah kepala, seringkali disertai mual dan muntah, serta berkaitan dengan rasa sakit bila melihat cahaya atau mendegar suara berisik ( photophobia and phonophobia).
Ada dua jenis migraine:
  • Migraine dengan aura (klasik) – yaitu sakit kepala didahului dengan fase awal yang disebut dengan aura, di mana dapat terjadi gejala-gejala seperti melihat kilatan cahaya, kehilangan pengelihatan sementara, masalah berbicara atau mati rasa di wajah atau lengan.
  • Migraine tanpa aura (umum) –yaitu sakit kepala tanpa didahului aura.

Apa Gejala-Gejala Migraine?
Kedua jenis migraine tersebut seringkali diawali dengan perubahan suasana hati (mood) dan rasa laparbiasa atau mengidam makanan tertentu. Migraine menyerang selama 4 sampai 74 jam dan biasanya terasa pada salah satu sisi kepala. Selama masa serangan ini penderita mungkin perlu berbaring di kamar yang tenang dan gelap karena sakit kepala yang berdenyut seringkali diperparah oleh gerakan, suara berisik dan cahaya.
Apa Penyebab Migraine?
Penyebab migraine sebenarnya tidak jelas, namun perubahan ukuran pembuluh darah dan kadar bahan neurotransmitter (pembawa pesan kimiawi) di otak dianggap bertanggungjawab terhadap terjadinya migraine.
Khususnya, turunnya kadar bahan kimia otak serotonin dipercaya bertanggungjawab terhadap dilatasi (pelebaran) pembuluh darah yang menyebabkan sakit kepala berdenyut-denyut.
Banyak faktor yang dapat memicu migraine, antara lain kelelahan, stress, dehidrasi, perubahan hormonal, tidak makan atau terlambat makan, dan makanan dan minuman tertentu seperti keju, cokelat, kopi, teh dan alkohol.
Migrain sepertinya menurun dalam keluarga, dan me
Migrain sepertinya menurun dalam keluarga, dan sekalipun migraine tidak langsung diwariskan oleh orang tua, kemungkinan ada keterkaitan genetika.
Dapatkah Migraine Dicegah?
Kecenderungan menderita migraine tetap ada pada seseorang yang pernah menderita migraine. Migraine tidak dapat disembuhkan tetapi migraine dapat dikendalikan, dengan mambatasi jumlah serangannya.
info kat atas ni aku copy and paste je k.. klik sini :

dan ini jgk

dulu aku pernah membuat makan ubat homopati.tp kejap je baik....skg ni aku masih dlm rawatan dgn Specialist kat Tawakal hospital.Dr.Abu Salim.pakar neurology.. first time aku jumpa pakar last week.dan buat CT scan,ujian gelombang.test2 ni adalah utk memastikan dalam kepala aku tiada ketumbuhan atau apa2 lah.so,bila ujian tu dah selesai,mmg betul aku adalah pengidap heavy migraine.dan doktor pun beri aku ubat tuk mengurangkan gejala itu dtg dgn kerap dan kurangkan sakit.

Aku sebenarnya x tau mcm mana nk menghilangkan penyakit migraine yg jahat ini.cuma skrg aku ada terfikir nak cari altenatif lain.rawatan AKUPUNTUR. betul ke ni?  rawatan yg menggunakan jarum tu....sape2 yg tau tempat tu,boleh la bgtau aku.sb aku pernah jumpa sorg ni.suami dia lumpuh.bila dah jalani rawatan akupuntur ni,Alhamdulillah dah bole gerak dan bercakap.tp aku lupa plak nk tanya kat mak cik tu.kat mana tempat rawatan tu...hurmmm....

sememangnya aku sgt x sanggup mengalami penyakit yg jahat ini.dan x sanggup nak telan ubat doktor yg berbiji2 tu.dah la ubat tu besar2. 

*pembaca, klu korg tau mcm mana nk ubatkan migraine ni,share la dgn saya yer...thanx! 

Saturday, December 10, 2011

tentang RETRO night.

ok.entry kali ni nak cite psl malam retro iaitu annual dinner office aku lah...nak kata best,x der la best sgt..perasaan biasa2 je pun...tp yg excited nk pegi sb nk tgk awie perform.walaupun sound system nya agak hancus.nasib baik suara awie tu tetap sedap.dan apabila salah seorg ahli kumpulan wings ni dtg lambat,menyebabkan show menjadi lambatlah.hilang mood kan.

klu nak cite psl makanan kat hotel ni,bukanlah sedap mana pun....semuanya sama jer..lagi sedap makanan kat warung tepi jln tuh.dan lg kenyang!huhuhu..


kenyang ke klu mcm ni???

tapi ramai btl org menggayakan fashion ala retro tu..pandang kiri dan kanan,byk betul pakai corak polka dot.termasuk aku. :) aku beli baju tu pun secara online...kat ThePopLook...kebetulan pulak ada dress corak polka dot tu.so,beli je lah..malas nak pegi shopping mall utk mencari baju dinner...

sweet kan...

tapi entah kenapa bila aku pakai,aku rasa mcm gemok plak...atau mmg aku dh gemok???ahaks!siutt jerk!
so,dress ni aku pakai dgn inner.gila kau nak pakai mcm tu je!  tudung pula,aku hanya pakai shawl jer...lilit2 kan ajer...

retro kee????


kami

ok ke???ok kan je laaaaa....hehhehee...
apa2 pun boleh kasi 3 stgh bintang je la utk event malam tu...rasa nya,x lah seseronok mcm tahun2 sebelum ni....

dan pastinya bersyukur lah dgn apa yg dpt dirasai oleh semua staff kwsp..benda2 mcm ni sebnarnya dpt mengeratkan lag siratulrahim antara staff...yg dah lama x jumpa tu kan....ni lah masanya.walaupun muka semua berubah kerana make up tebal sepuloh inci.hampir x kenal aku nok!

Sunday, December 4, 2011

Lil Qistina! Part 4

my qistina yg latest!

muka2 qis menjadi seperti di bawah ini ,adalah kerana abahnya punya kerja...memakai kan gatah rambut ku dan meletakkannya di kepala qistina! walaubagaimanapun, qistina tetap comel!


kesian anak ibu.....


mata qis x nampak la ibu.....



abah punya kerja la ni....


tlg qis ibu.....


cepatlah buka!


yang ni baru betul muka qis ibu! :)


ibu dan abah saaaaaaayyyyaaaannng saaaannggaaat qistina tau.......

Saturday, December 3, 2011

Faham Marah dan Faham Kartun!

dah seminggu x hapdate blog!haaaaaiiih.....mmg seronok sgt tgk gelagat anak ni kan...klu tgh penat tu,bila tgk anak kita senyum ketawa,rasa hilang segala penat.Alhamdulillah.. :)

so entry kali ni,nak cerita about my lovely daughter la ni....qistina dah faham bila kena marah.ish....mmg betul kata org.bdk sekarang ni bijak2! qistina kan baru je 6 bln lebih...dah pandai betul bila kena marah. semalam petang,saje lah bergurau dgn qis..qis asyik merengek je kan.so buat2 la belakon marah kat dia...pastu muka dia pun berubah.qis pandang je aku....dgn muka seposen.x berapa lama lps tu,qis menangis...hhuuuwaaaa...aku pun terkejut dan terus pujuk qis.hahaha.x sangka betul qistina ni faham bila ibu dia marah....

pastu aku teruja bila qis pandai tgk kartun.kartun Upin dan Ipin.kartun tu kan,warna-warni.budak2 kan suka dgn kaler yg warna warni kan..lps ni apa pulak yg qis pandai errkkk...pandai minta adik kot!. ahaks! eerrrppp!awal lg....hehehehe..

tp klu ikut perkembangan bayi ni,sebenarnya lain bdk lain perkembangan dia...mungkin ada bayi yg lebih cepat dari qistina.dan begitu jg sebaliknya..stgh bayi mmg cepat merangkak,meniti dan berjalan...cumanya aku berharap perkembangan qistina berlaku dgn normal...Insyaallah....

jom tgk gambar qistina...


ini kerja abah dia.lepak pampers kat ats kepala. 

qistina pandai meniarap

Ibu dan abah sentiasa doakan qis sihat dan akan menjadi anak yg solehah...Insyaallah..Amin... :)

Monday, November 28, 2011

cuti 4 hari mcm 4 jam

Mulut dan hati dah mula mengeluh.oleh kerana esok dah kerja!!haaiisshh.rasa mcm malas sgt2.mana x nya,dah 3 hari cuti kan.sebenarnya semalam jatuh public holiday sempena Awal Muharram.so,hari isnin adalah gantinya hari cuti tersebutlah..emmm,aku dah start cuti hari jumaat lg..sj ambik cuti rehat..yer lah.cuti byk lg..huhu.maknanya,dah 4 hari lah aku bercuti! Huuuwwaaa.. Malasnya nk keje esok!!

Dan aku rasa bkn aku je yg malas nak kerja esok.tp mesti ramai org2 di luar sana yg malas kan???kan?kan? Hehehhehe..
Buktinya,aku membaca beberapa status ttg kemalasan yg melanda diri mereka kerana esok mula bekerja laaah...huhuhu.aku pun sama,malas!!

*kalau lah dpt cuti bergaji tapi x pergi kerja selama sebulan.(Ckp mcm epf tu atuk aku yg punyer) (>_<)'

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah..

Assalammualaikum...

Salam Maal Hijrah semua...

Apa itu Maal Hijrah?Maal membawa maksud 'bersama'.Hijrah bermaksud 'berpindah'.jadi,Maal Hijrah boleh membawa maksud bersama berhijrah atau bersama berpindah.

Hijrah haruslah difahami dgn berpindah ke satu keadaan yg tidak elok kepada satu keadaan yg lebih baik.jadi,kita seharusnya memasang niat yg baik utk mengubah diri kita ke arah yg lebih baik...

Doa menyambut tahun baru islam ni,kita jgn lupa membacanya yer..doa awal tahun dibaca selepas solat maghrib sebanyak 3 kali..Doa akhir tahun juga harus dibaca iaitu selepas solat asar juga 3 kali..

Sempena Maal Hijrah ni,aku mengharapkan ,aku akan menjadi seorang hamba Allah yg lebih beriman dan bertaqwa..Insyallah..aku ingin sekali membersihkan jiwa ini,yg aku rasakan kotor.mudah-mudahan Allah mengampunkan dosa-dosa aku dan juga dosa-dosa keluarga ku,sahabat-sahabat ku juga dosa umat islam di dunia ini..Amin...aku hanya insan yg kerdil dan tdk pernah lari dari dosa..Ampunkan aku Ya Allah...

Wassalam..terima kasih kerana sudi membaca.. :)

*bersama lah kita memantapkan iman,menambahkan amalan,bersama memperjuangkan Syiar islam seiring dgn zaman yg penuh cabaran ini..Insyaallah...

Friday, November 25, 2011

Rindu sekolah...rindunyerr!!!

sekolah selayang ku sayang...
dah 8 thn rasanya aku meninggalkan zaman sekolah.wah!lama jgk kan.tp kenapa rasa mcm baru je thn lepas aku abis sekolah??(bajet muda lg kot...padahal dah tue!) apasal tiba2 aku teringat zaman sekolah ni??hurmmm...gara-gara aku menerjah blog jiran aku ni laaa....jiran aku ni bdk sekolah lg.bila dia post gambar2 kwn2 dan kwn2 beliau memakai baju sekolah,mula lah aku terbayangkan aku dan baju sekolah aku....dan baju yg dah lapuk tu,aku masih lagi simpan utk kenangan.cewah..

setuju x klu aku kata,zaman yg paling best ialah zaman sekolah??10 tahun kita semua pakai baju sekolah yg berwarna putih.(kecuali pengawas lah...)boleh jumpa dgn ramai kwn! bila sekolah ni lah kita akan buat geng.huh!pastu adalah BFF.....kadang2,gaduh jgk dgn kwn2 kan...alah...gaduh2 manja jew.....hehehehe...
apa yg best ttg zaman sekolah ni ialah bila dpt study sama2...tiru jawapan kwn...(sayful mazlan selalu wat keje ni) hehheheee...jgn marah apul...nnti kena jual! lagi2?? apa yg best?? hurmmm....usha boyfren...........kutuk megutuk.(aku wat kdg2 je...) :P 


bila dah keluar dari zaman persekolahan ni,mmg rasa rindu sgt2 kat kwn2..tp sykur Alhamdulillah kami geng2 sekolah,masih lagi keep in touch kerana adanya FACEBOOK ni kan! ini lah kebaikkan laman2 social ni kan....dpt jumpa blk kwn2 sekolah....

meh la layan gambar pakai baju sekolah ni...... :)

geng bdk sekolah menengah


gambar masa form 1


dari dulu aku mmg gila camera! :)


byk lg sebenarnya gambar2 masa zaman sekolah ni....semua aku simpan sebagai kenangan.kdg2 bila rindu tu,mesti buka album blk...senyum sorg2 lah aku.... :)

SMEKSES tetap dihati!!!

Tuesday, November 22, 2011

Bola ooh Malaysia ku...

Dia hero negara kita........
sape lagi..........


Khairul Fahmi Che Mat


Alhamdulillah!tahniah utk skuad pasukan negara kita, Harimau Muda kita ni....akhirnya,tertebus segala hinaan,cacian dan segala cemuhan terhadap Malaysia dari Indonesia. Mereka menghina Malaysia tanpa sedar diri.lihat saja di akhbar2 dan berita ttg bagaimana indon ni mencemuh Malaysia! oleh sebab perangai2 penyokong indon yg x semenggah tu, Malaysia menang lah kan! sapa suh maki2 malaysia Allah tu kan x suka dgn org yg jahat.....


Seronok btl menonton bola mlm td. aku,en.hubby dan qistina lah menonton bola tu.(macam lah qis tu faham bola tu apa..) :) mmg syok tgk bola beramai2..kami berdua ni mmg minat bola..lagi2 en.hubby tu..hehehehe...tapi kesian btl kat Fakri tu..asyik kena kutuk jer....baca status2 kat fb tu,asyik keluar nama fakri je...kesian dia kan....


apa2 pun,penalti menentukan segalanya.syukur lah kan..mmg stress betul tgk bola smlm.sampai ada masa tambahan lg.aduyai...tp akhirnya Malaysia menang!!! Yahhhoooo... Tahniah Harimau Muda!!!!

Sunday, November 20, 2011

Benci atau Tak Suka

Assalammualaikum....

First of all nak ckp yg entry kali ni bukanlah utk menyakitkan hati sapa2..hanya sekadar luahan hati aku...tp mungkin utk insan yg aku benci. apa beza antara perkataan benci dan x suka?? Bg aku dua perkataan tu mmg byk beza. Klu benci seseorg,bila kita dgr nama dia je,kita dah rasa menyampah.tp klu kita x suka kan seseorg tu,mungkin kita x kisah lg klu ada org yg menyebut nama org yg kita x suka tu...

Seumur hidup korg,ada x org yg korg pernah benci atau x suka??mcm aku,aku mengaku,mmg ada sorg manusia yg aku benci.seseorg yg pernah singgah dlm hidup aku.dan kehadiran dia tdk lah memberi keuntungan mahupun kerugiaan. Aaaip!aaiip! Bkn boyfren daaa..hehehe..so,pompuan lah?? Jwpannya,yes!pompuan. Klu kita benci seseorg tu,adakah maksudnya kita sebenarnya bermasalah??fair ke kita judge mcm tu?xkan..mungkin kebencian kita pada org itu bermulanya dari pihak dia.mungkin 30% dari pihak kita.mestilah kesalahan pihak dia lebih besar berbanding kita.klu x,xkan lah kita benci dia kan..

Dari pengalaman aku,bencinya aku terhadap dia adalah kerana beliau mempunyai satu sifat yg buruk,iaitu tidak boleh dipercayai dan sifat dengki yg teramat sgt!mcm mana cerita yg sebenarnya,rasanya x perlulah aku ceritakan disini.kerana ianya dah bertahun2 pun berlalu..cuma disini aku nk menekankan,kdg2 org yg ada sifat yg aku sebutkan di atas ni,adalah seorg yg tdk boleh melihat org lain bahagia.dan sebenarnya,sifat dia tu,lansung tdk memberi kesan yg negatif terhadap hubungan aku dan husband aku.Alhamdulillah..malah ianya membuat hubungan aku dan husband makin kuat..

Hurmmm...yer...sy tahu,membenci seseorg itu adalah sesuatu perkara yg x baik dan satu dosa.aku hanyalah insan biasa dan bknlah Nabi atau Malaikat utk tdk membenci org..dan kebencian itu dtg bknlah permintaan aku.sebelum ini,aku tdk pernah membenci sesiapa.kerana aku tdk pernah dan tdk mahu mempunyai masalah dgn sesiapa pun.bkn nak kata aku baik. tp itu lah realiti kehidupan.aku hanyalah hamba Allah yg kerdil dan tdk lari dari dosa..sepanjang umur aku 25 thn,inilah kali pertamanya,aku AMAT BENCI seseorg itu.kesilapan itu dtg dari aku juga.kerana,sifat aku yg mudah utk mempercayai org lain .hanya kenal beberapa jam sahaja,aku dah percayakan dia.ohh damn it!! kerana sebab itulah KEBENCIAN itu hadir.dan sampai skrg,hati aku belum bersedia utk memaafkan insan itu.mungkin satu hari nanti.ya!mungkin lah! kdg2 percubaan dia utk menegakkan benang yg dah basah itu,amatlah membuang masa.

Moral of the story,jgnlah kita terlalu mempercayai dgn org yg kita baru kenal...ianya akan memakan diri kita sendiri.w/pun,pengalaman tersebut mmg btl2 mengajar aku di dunia ini,mmg byk jenis manusia.dan pengalaman tersebut buat aku semangat utk hidup.Allah sentiasa bersama dgn org yg teraniaya..

*cerita ni dah lama pun...cuma ingin berkongsi pengalaman hidup dgn kwn2...hati2 lah bila memilih teman utk bercerita.... :)

Friday, November 18, 2011

Teksi tapi BUKAN teksi tunai.?????

Byk betul tanda tanya kat tajuk kat atas tu kan???hahahaha.entry kali ni aku nak cerita ttg cas yg dikenakan utk aku apabila aku menaiki sebuah kenderaan awam iaitu teksi.bkn TEKSI TUNAI tau(dlm rancangn astro ria).klu terkena teksi tunai tu,kayo lah mak! Yerrkkkk??apo aku merepek ni???!!

Ok.ok..hari ni first time aku naik teksi setelah beberapa tahun aku x naik teksi lah.dr lapangan LRT Tmn Melati.wei nor,ko ingat ,ko naik kapal terbang ke,nak guna perkataan 'lapangan' konon.ahaks! Ok sila gigit hidung aku. Ok.ok. Sambung blk lah. So,abg teksi tu tanya aku nak pegi mana.aku jwp la gombak.abg teksi tu pun kata ok.kita lalu highway je la.sb klu lalu jln kat greenwood tu,boleh jd gila..bila dia kata mcm tu,mata hitam aku pun terus pandang ke atas sambil terfilr. Agak lama aku nk jwp ok kat abg teksi tu.sebabnya aky blur.rupa2nya abg teksi tu x nak lalu greenwood sb jln tu jammed...oooo..kisahnyer...

Ok.otw blk tu,abg teksi tu pun,tanya lah mcm2 psl kwsp ni kan...aku pun dgn rajinnya,jwp lah segala soalan yg diberi.tp x dpt duit lah.sb bkn TEKSI TUNAI.harap maklum.hehehehehe. Ok..bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla...."ok abg kona kiri pastu kona kanan pastu kona kiri blk,pas2 benti kat dpn umah yg ada pokok mangga tu k.ok..dh sampai pun...bape ringgit yer??"Tanya aku.. "Sebelas ringgit je.." Owh ok...dlm hati aku, "JE???" Aku byr dan terus keluar.mak aaii..gila kan..tambang teksi je dah sebelas ringgit.sebelas ringgit tu boleh beli mainan qis tau. ;p

Hurrrmmm,tp klu nk difikir2 kan,mmg skg ni nilai duit tu dah jatuh.rasa mcm segala bendanya mahal.klu dulu,tambang sebelas ringgit tu,boleh kira dari gombak ke chow kit tau..skg ni?? Jgn harap laaa..
X per laa.. Apa nk wat..dah rezeki abg teksi tu dpt penumpang arah tujunya jauh(padahal x jauh mana pun)

Wednesday, November 16, 2011

Kenapa mesti RETRO???

60-an??70-an??? Aduish...kenapa mesti retro menjadi pilihan utk tema dinner tahun ni??? Bukan...bukan x cantik...tp aku rasa agak susah nk mencari pakaian2 zaman retro ni. Internet??dah..dah tgk dh kat google..tp x byk kot! Lelaki senang skit nak cari pakaian tu.tp pompuan..alahai..entah.x byk pun..atau pun aku ni yg x reti nk mix and match?? Klu pakai skirt labuh n pakai kemeja skali dgn belt besar,ok x agaknya??tp aku rasa mesti ramai yg pakai mcm tu kan..x mau la sama...hehehe.

Aku ada terfikir nak pakai jumpsuit..cantik kan???huhu..tp ada yg memberi idea supaya aku memakai palazo n kemeja n belt besar..cantik jgk tu..sb die kata aku ni tggi ,so sesuai pakai palazo..huuurrmmm...tgk lah mcm mana dulu.wiken nnti bole la pegi cari..lebih kurang ada 22 hari lagi masa utk mencari segala pakaiaan yg bertemakan retro ni...


contoh gaya retro..cantik kan yg seluar purple tu??
any idea x yg boleh share dgn aku......???

Sunday, November 13, 2011

Qistina dah 6 Bulan.Alhamdulillah.....

entry kali ni,nak cakap psl qistina dah 6 bulan..Alhamdulillah...dan apa yg paling excited buat aku,ialah qis dah boleh mamam! dari sebelum 6 bln lg sebenarnya aku x sabar nk kasi qis mamam...tp pakar mengatakan baby yg belum berumur 6 bln,tidak boleh makan apa2 selain minum susu ibu...

mmg betul,org2 dulu beri makan pada baby masa dlm pantang lagi..dan ianya tiada apa2 yg berlaku.tp ,kajian telah buat bahawa baby yg bwh 6 bln,ususnya tidak matang lg.jadi,takut nanti usus tidak boleh menerima makanan pejal tersebut.baru2 ini anak kepada kwn aku,telah meninggal dunia akibat usus pecah kerana telah diberi makan nestum dan sbgainya pd baby tersebut...bukan apa,mungkin kandungan sekarang yg ada pd nestum ada bahan yg tidak sesuai.dulu,mungkin tiada campuran bahan2 yg bukan2..oleh sebab itu,tiadalah kes2 kematian bayi akibat usus pecah...

so,hari ini,aku dh bagi qis nestum cerelac menggunakan sudu...sgt teruja tgk qis mkn td...sblm ini pun aku dh bagi nestum.tp campur dlm susu yg qis minum saje...itu pun sedikit..dan ianya adalah arahan dari doktor pakar di tawakal ..klu x,aku x akan bg qis mkn sehinggalah cecah 6 bulan....bila dah 8 bulan nnti boleh la bagi qis makan bubur nasi yg telah di blander hancur pulak....

bila qis dah 6 bln ni,qis dah pandai meniarap dan mengesot ke belakang...lps ni apa pulak yer....merangkak kot...dan duduk mungkin.....

aku berdoa supaya qis sihat hendaknya dan cepat2 besar ye anak ibu.....amin....

*x sabar nak tgk qis pandai jalan.... :)


Thursday, November 10, 2011

saya nak 'like' gambar ini sejuta kali

first of all,nak ucapkan tahniah la pada Duffy Zaynal,kerana menghasilkan hasil kerja yg sgt mamtoooppp..hehhe.
pujian ni bkn lah nk dibalas eh..ikhlas dari hati..sumpah!

gambar yg sy maksudkan tu adalah.....



Duffy ialah seorg fotografer sewaktu aku kawin last year...dan rasanya gambar2 dia lah paling the best skali compared dgn yg lain2..gambar di atas ni ialah di Pavi...cantek kan????

harap duffy ni akan lebih maju jaya sehingga menjadi terkenal hingga ke peringkat antarabangsa.cumanya,bila dh berjaya nanti,jgn lah lupe diri eh.......hehhehhee..

*sori duffy i pinjam gambar u..... :)

Monday, November 7, 2011

Pretty Like Mommy!

hehehhehe...qistina pakai baju yg ada tulisannya "pretty like mommy"..... actually baju ni aku beli secara online...daripada Lovely Fea..harganya x lah mahal..rm36 jew...free postage plak tu!mari lah kita sama2 tgk gambar2 dan aksi2 qis pakai baju yg comel ni...





















comel kan..........

Sunday, November 6, 2011

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Salam..

Esok semua umat islam akan meraikan raya kedua terbesar iaitu raya korban..para peserta haji juga berada di Mekah utk menunaikan haji.Amin.

So,raya haji thn ni,turn raya di rumah mak aku lah di selayang..hehhehe.begitu lah gamaknya bila kita dh berumah tangga..mesti lah sama adil..kg aku di Kl.yg bestnya kg di kl ni,x perlulah rempuh2 jammed kan..dan suasana beraya di kl ni best juga.x kisah lah di mana pun kita menyambut raya.yg penting kita bersama keluarga tercinta.wlupun ada yg mengatakan,kesian aku x ada kg.huh!skg aku dh ada kg k.kg hubby di penang.kira kg aku jgk lah!

Skrg ni aku dan mak sibuk memasak lemang.sempat lg aku nk mengupdate blog kan!ahaks!alah..sementara tggu rendang ayam tu kering.pas2 nk letak kerisik je..pas2 dh siap pun! Lps tu,masak daging masak kicap pula..itu lah menu keluarga ku jika hari raya menjelma.kebiasaannya,kuah lodey pun akan dibuat jg..jadi,menu utama utk raya ialah rendang ayam,daging masak kicap dan kuah lodey(kuah lemak kuning).lauk2 ni dimakan bersama lontong,lemang atau nasi impit..sedapkan! :)

Klu rajin,biasanya,raya kedua mak atau kakak aku akan buat menu lain pula..tgk mood lah.tp biasanya akan buat nasi hujan panas..dimakan bersama ayam msk merah dan kuah kurma..wooowww!meleleh air liur.huhu..

Apa2 pun,selamat menyambut hari raya aidil adha kpd semua..apa saja pengorbanan yg kita lakukan,biarlah ke jalan Allah.. :)

*rendang mak jgk yg sedap! :)

Sunday, October 30, 2011

Shopping Online

Lately aku ni asyik shopping and window shopping secara online jer...mcm x der shopping mall pulak nk g bershopping kan!x der lah...aku rasa cantik2 pulak baju2 baby dlm online tu..baju2 dress utk aku pun cantik2 jgk..klu utk aku,aku suka shopping kt thepoplook.com..dress yg dijual tu,mmg sgt cantik.lg pun payment senang jgk nk buat.mcm aku ada public bank internet banking.so just transfer je duit kat akaun yg diberi tu..lps tu aku akan email kat thepoplook tu,dan pihak mereka akan reply bgtau dh received payment.then mereka akan bg nombor tracking pos laju sbgai reference aku just in cased ada problem dgn penghantaran ke...so,tggu je la 2 o 3 hari item akan hantar kat address ofis...hehehehe.senangkan!

Ermm,klu baju qis pulak,aku suka beli kat Cantik Gallery atau Lovely Fea kat facebook tu..mmg cantik2 baju baby.aku suka belikan baju jenis romper je kat qis..pas2 pakai ngn legging.sgt comel!skg ni qis dh boleh pakai size 6-9 bln..lg 2 minggu Insyaallah qis dh 6 bln..

Aku jgk suka beli kat FaboulousMom.find je nama tu kat fb..pas2 like page tu.byk sgt brg2 utk penyusuan utk dibeli.aku suka beli nursing bra,nursing cloth,and baju qis jgk..masa lps pantang tu,beli pump breast kat situ la..tp pump breast tu,aku pegi kedai FM tu trus..kat TTDI.satu set pump breast spectra 3 complete dgn cooller bag smua,dlm 600 ratus je..

Seronok kan shopping online ni!kakak2 kat ofis tu ada jgk tnya,puas ke beli online ni??so far,aku masih berpuas hati lah..bkn x nak pegi mall,tp qis masih kecil lg nk bwk ke sana sini..tggu besar skit,baru lah bole pegi shopping dgn qis! :)

Thursday, October 20, 2011

Takut gemok...~~~

lepas bersalin ni mmg bertambah2 selera makan aku ni.haish!asyik mengunyah je x henti2.apa nak jadi..huhuhu.klu masa sblm bersalin,mmg aku kuat makan jg.dulu aku suka mkn dlm kuantiti yg sedikit tp byk kali.itu cara aku mengekalkan berat bdn aku ni.tp skg..mkn dlm kuantiti yg byk,dan BANYAK kali!x taku gemok ke???!!

Mak kata,biasa la tu.."Anak ko menyusu badan.mmg lah ko cpt lapar.." Kata mak..huhuhu.tp mmg pun.bkn mak je yg kata mcm tu,tp semua kata mcm tu.klu sapa2 yg bg susu bdn kat anak,mmg perut cepat lapar..emm,x apa la..semua ni utk qis kan..lps 2 thb,pasang la bdn blk!apa susah!hehehehe.

W/pun,aku tetap takut jika berat bdn aku naik!kakak aku kata,makan lah jamu nona rogay.insyaallah berat bdn akan maintain...masa pantang dulu mmg aku mkn jamu tu pun..tp skg dah abis.lupa nk beli..huhuhu.bkn lah aku takut gemuk..cuma nnti x sesuai pulak dgn en.hubby.dia kan kurus..lain lah klu en.hubby tu gemok..bole la aku turut serta..hehehehehe.

*bila lah boleh start main futsal ni .boleh la bersukan skit.sukan tu kan menyihatkan badan! :)

Sunday, October 16, 2011

Lil Qistina! Part 3

saksikan lah aksi muka anak ku qistina yg comel2 ni....hehheheeh

cebik..


nak buat ape ni....


apa tuuu??





ohhh nk tangkap gambar rupenyer.....




sakit la mata qis.....off la flash tu...




hurmmm,blom abis ke.....hehe


ibu dan ayah saaaayyyaaaannnggg qis tau....mmmuuuaaaaahhhh!!

Sunday, October 9, 2011

kepenatan!

Dah lama x buat aktiviti yg melibatkan makan masa dari pg sampai malam.huh!sgt la penat!tp amat menyeronokkan.......

7 am. - siap kan diri utk pergi ke program motivasi office di zoo negara.zoo negara??!!
9 am. - sampai di zoo tp hanya ada 3 org shj.aku ingat,aku yg paling lambat.hehe.sampai je,on camera dslr utk
Menjadi fotografer yg x bertauliah.ahaks!mula la kaki berjln2 sini sana utk snap gambar2 yg agak2 sesuai.
Ingat x letih ke??
9.30 am- semua dah sampai dan boleh dah masuk ke dlm zoo.mula2 terfikir.eh!zoo ni kan besar.x kan nk jln kaki kot!
Penatnya!tp bila dh masuk.tgk2 ada bus kecil yg menggunakan kuasa bateri yg akn bwk kami pusing2..hehehe.
11 am. - pergi ke satu tempat di mana ada pertunjukkan binatang spt burung dan anjing laut.sgt comel la binatang tu..
12 am. - sudah lebih kurang 1 jam kami tgk pertunjukkan itu,kami di pun pergi ke Wild Restoran yg mmg ada di dlm zoo
Apa lagi!melantak lah.punye lah lapar perot ni.hehehehe.so aktiviti dlm restoran tu,ialah makan dan sesi potong
Kek..
1 pm. - ok..semua dh boleh bersurai..
1.30 pm- sampai je umah mak,rehat2 dan bg susu kat qis,pls tu terus masak fried macaroni,utk jamuan hari lahir aku
Dan anak buah aku...bila dah masuk dapur,berpeluh2 jd nya.huhuhuhu.
6 pm. - bila dah abis memasak dan mandikan qis,terus gerak ke rumah kakak ku di Taman Gombak Permai,kerana jamuan
Di adakan di sana..
6.30pm - ketibaan en.hubby di rumah kak yah,dan sesi potong kek pun bermula..alisya dan aku
Tiup lilin..heheheehe.
9 pm - majlis pun selesai..kemas2 dan cuci pinggan mangkuk.lps tu bersihkan diri.mandi lah!bau bucuk bdn ni..huhuhu.


pada mulanya program motivasi ini nk diadakan di genting..tp ada byk sgt mslh yg x dpt dielakkan,terpaksa lah kami tukar plan..so,pergi ke zoo negara je la..huhuhu. actually,program motivasi ni bkn lah satu program yg rasmi pun.pengurusan hanya menamakan ianya shj.sbnrnya pengurusan suruh kami buat adalah utk mengeratkan lg siratullrahim antara staff dan utk menghilangkan stress bekerja..tp mmg seronok..kami seperti sebuah keluarga..syukur Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar..

Dan utk jamuan hari jadi aku n alisya tu.sbnrnya plan nak buat hari jumaat mlm..tp disebabkan kakak aku ada dinner sempena 60thn epf,so,ditundakan pada hari isoknya..apa2 pun,wlpun penat,tp seronok gile bila dpt bersama family..Tq Allah.. :)

Friday, October 7, 2011

25 tahun!Alhamdulillah..

Syukur kpd Allah hari ni aku genap 25 tahun..masih lagi bernyawa dan diberi kesihatan yg baik dan juga dikurniakan kehidupan yg bahagia.Alhamdulillah..so,start pukul 12 mlm td,ramai lah kwn2 yg wish besday kat aku.wall fb penuh dah.ada yg sms..bbm..Syukur...

Aku klu besday ni mmg exited!ye la..sesetgh org hnya menganggap ulang tahun kelahiran mereka ialah biasa2 je.tp tdk aku.aku merasakan hari tersebut ialah hari yg sgt teristimewa.mestilah!jenuh mak kita berperang nyawa utk melahirkan satu lg nyawa pd hari kelahiran kita tu.dan Alhamdulillah,kita dilahirkan sempurna dan yg penting masih lg bernyawa sehingga ulang tahun kelahiran kita tu..part yg paling aku suka ialah bila family,saudara mara o kwn2 yg wish pd kita tu,mereka akan mendoakan kita sekali.itu yg paling berharga.contohnya,ucapan mereka tu berbunyi "hepi birthday..semoga pjg umur dan dimurahkan rezeki.." Haa..kan ucapan tu diselitkan dan doa..itu lah yg penting..klu ada ramai yg doa pd kita mcm tu,x ke kita rasa seronok..kan dah ramai org yg mendoakan kita..Amin.. :)

klu dah sampai hari lahir,mesti lah nk celebrate kan..so,plan nk celebrate besday dgn family je..mak nk masakkan spageeti hari ni..yeay!tq mak! :)

*terima kasih kpd family n kwn2 yg wish besday dan mendoakan utk aku..semoga doa anda semua dimakbulkan..Insyaallah.. :)

Wednesday, October 5, 2011

Berkecil Hati

Assalamualaikum..

sekadar perkongsian bersama

"Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah
berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati"

... I'm so confused...
Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?
Then I asked my dad what's that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn
penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari
dosa dia.
Anak: Uiikk... Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?
Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada
Allah.
Anak: *blur
Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari
Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak
mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil
hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang
Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi
kecil hati dengan Allah.
Anak: Ooooooo... Ook...
Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. "Dia dah
banyak buat aku macam ni, macam tu..." dan sebagainya. Dan kawan-kawan
kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. "Kesian kawan kita tu..
budak tu dah banyak sakitkan hati dia..." jadi keredhaan kita terhadap
ujian Allah itu akan lesap.
Anak: *termakan cili

So, the conclusion is... Jangan mudah terasa hati...
Maknanya kita tak redha dengan Allah...
Nanti Allah pun tak redha dengan kita... Na'uzubillah.

* "Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu... Seharusnya kamu rasa
malu. Ucaplah astaghfirullah al-azim kerana orang memuji kamu disebabkan
Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu."

Sunday, October 2, 2011

Let's talk about FACEBOOK!

WELCOME TO FACEBOOK the place where people add you as a FRIEND but walk past you on the street. Where RELATIONSHIPS are perfect, LIARS believe they are telling the truth, your ENEMIES visit your profile the most, yet your FRIENDS & FAMILY block you. And even though you write what you are really thinking, someone always takes it the wrong way, people think your status is for them when its not!

Hahahhaaha!setuju x???sekarang ni boleh dikatakan nisbah org yg ada fb ni mungkin 20:1..semua org ada fb kan??bdk yg bawah umur pun dah ada fb.sedangkan yg boleh create akaun fb tu hanyalah yg berumur 18 tahun dan ke atas!tp yg bwh umur pun,buat fb dan menipu thn kelahiran mereka..mcm anak2 buah aku tu lah..sapa yg mengajar dorg tu buat fb ni??aku lah!hahahaha.macam2....bdk2 yg ada fb ni bkn ape,nk main game je...aku pun mula2 ada fb dulu,suka sgt nk main game2 dlm fb tu..

Ramai jgk org yg buat fb ni utk meniaga.ok lah kan!so,bole beli baju o apa2 menggunakan online.cantik2 jgk apa...aku pernah beli blouse kat thepoplook,material die ok la..risau jgk klu beli baju online ni.takut2 nnti bile dah dpt,x puas hati pulak kan.

Apa yg bestnya lagi ttg fb ni,kita bole cari org yg kita kehendaki hanya menggunakan ikon search je kat fb tu!satu hari tu,kwn2 aku nk dtg beraya kat umah aku.so,aku pun nk beli satay lah..aku pun call seorg kwn aku yg parents die jual satay kat sri gombak tu.so,aku pun try call nmbr dia yg ada dlm hp aku ni.tp x dpt..dh tukar nmbr agaknya.lps tu,tergerak pulak aku nk search info ttg satay gombak istimewa kat dlm fb aku ni.try,try n try,fuh!ada pun!aku pun terus like page tu.contact nmbr adik kpd kwn aku ni ada...aku call dan buat order satay tu..senangkan ada fb ni! :)

Byk lg yg best2 ttg fb ni..boleh tgk perkembangan kwn2 kita..dr yg bujang,pas2 kawin dan dah ada anak..sweet je..boleh jumpa kwn2 dr sekolah tadika sampai lah sekolah menengah.lps tu buat reunion.huhuhuhu..tp ada jgk kelmahan ttg fb ni.contohnya,ada sesetengah org yg buat fake akaun fb ni utk add sesiapa org yg mereka2 kehendaki,bagi tujuan nk menjadi busy body.mungkin juga golongan mereka tiada kerja lain utk dibuat..aku pun kurang pasti mengapakah mereka berbuat demikian.org2 mcm ni lah sebenarnya golongan yg tidak bertanggungjwp,menyalahgunakan fb ni.membuatkan ada sesetgh pengguna takut nak approve klu ada friend request pada akaun dorg.

Tapi sebenarnya yg paling x best bila ada sesetgh manusia ni yg post status yg menyentuh hati sesetgh pihak.contohnya baru2 ini kecoh ttg ada org yg mengutuk agama suci islam di wall beliau!sungguh menyakitkan hati bila baca segala kutukan2 terhadap Nabi Muhammad S.A.W. Bukan apa,bukan kah kita diajar utk menghormati agama lain..hurmmm,entahlah..semuanya sebenarnya terletak pd diri sendiri.klu nk jd baik,baik lah kita..klu nk jd jahat,jahat lah kita..

Apa2 pun,gunakan lah fb ini dgn baik..jadilah pengguna fb yg bertanggungjwp.hehehehe.

Saturday, October 1, 2011

Tips nak tahu wanita masih dara atau tidak.

Pasangan hidup adalah salah satu hal yang amat menentukan terbinanya kehidupan sakinah wa rahmah didalam keluarga. tentunya selain ketaqwaan, nasab (garis keturunan) dan memiliki sedikit harta, kecantikan serta kesucian seorang gadis sangat dianjurkan dan menentukan dalam memilih pasangan. berikut ada sedikit tips untuk mengetahui seorang gadis yang masih suci. semoga dapat bermanfaat, dan ini adalah tips buat ikhwan-ikhwan yang benar-benar hendak membina rumah tangga, jadi jangan disalahgunakan…Layan…

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan diantaranya:

DAHI
Gadis yang masih suci, dahinya licin. Bila selalu senggama licinnya hilang, justru yang timbul kedutan (garis2) yang kadang nampak kadang tidak ketika bercakap. Kedutan kerana sudah tidak suci, tidak sama dengan kedutan wajah yang dimamah usia. Kedutan suci yang telah hilang, tidak begitu ketara dan tidak begitu nampak, kecuali ketika muka menunjukkan reaksi tertentu seperti sedang ketawa dan marah, sementara kedutan kerana dimakan usia sentiasa nampak dan kekal.Tetapi kedutan kerana hilangnya kesucian tidak mudah dihilangkan. Untuk memudahkan melihat gadis yang masih suci atau tidak. Cuba perhatikan dahi perempuan yang sudah bersuami dengan yang belum. Perhatikan betul2, nampak kelainannya. Gadis yang sudah tidak suci terdapat beberapa kedutan garis2 timbul dan melekuk didahi gadis itu. Perhatikan betul2 sebab garis2 itu tidak begitu nampak (terang). Wallahu a’lam.

HIDUNG
Gadis yang masih suci atau tubuhnya belum disentuh oleh lelaki, hujung hidungnya berwarna kemerah-merahan, jika disentuhh ujung hidungnya nampak merah. Gadis yang tidak suci hujung hidungnya merah tetapi merah pucat, kadang2 warna merah tidak nampak, yang nampak hanyalah pucat, tak percaya cuba tengok hujung hidung anak perempuan, merahkan..? Bagi lelaki yang suka merosak kesucian wanita, hidungnya berbelang, oleh karena itu disebut lelaki hidung belang. Wallohu a’lam

MATA
dari mana datangnya cinta, dari mata turun ke hati…..
Kita menggunakan mata untuk memandang dan melihat seseorang, cantikkah, berserikah, maniskah, dsb. kadang2 kita hanya memandang wanita cantik luarannya saja, tapi bahagian dalamnya sudah musnah, untuk mengetahui wanita itu masih suci atau tidak cuba tengok matanya. Bila bahagian bawah kelopak terlipat sedikit dan terdapat tanda lebam bermaksud gadis itu sudah tidak suci lagi, mungkin sudah bersuami. lebam yang menunjukkan tidak suci nampak semacam garis2 hitam di bawah kelopak mata disamping warna hitam dibawah kelopak mata sedikit kelihatan berkedut. Gadis yang masih suci matanya berseri2, tidak ada warna hitam, lebam maupun garis2. Apabila gadis itu tertawa di bawah kelopak matanya tidak terdapat apapun, seperti kedut (berkeriput) , bergaris dll. Wallohu a’lam.(yg dimaksud lebamnya mata bukan kerana kurang tidur )

PUNGGUNG
Punggung gadis berubah melalui 2 proses:
1. Punggung gadis menjadi besar kerana proses hormon.

2. Punggung gadis menjadi besar kerana lelaki.

Punggung yang sudah kena sentuhan lelaki akan menjadi besar, lebih2 yang sudah melakukan hubungan kelamin. Punggung gadis yang masih suci walaupun gemuk ia masih kelihatan cantik, sebab masih kental dan tegang serta tidak lesu dan jatuh. Cuba perhatikan pinggang gadis, kalau pinggangnya masih ramping dan punggung tidak besar, tidak montok dan kenyal pada punggungnya. Kalau berjalan punggungnya tidak goyah sebab dagingnya masih solid dan tidak lembut kalau dipegang (jangan pegang sesuka hati, nanti ada yg makan penampar =D), maksudnya dia masih suci. Bagi yang pernah melakukan hubungan seks, punggungnya memang berisi dan besar tetapi tidak kental, punggungnya nampak jatuh, lebih2 ketika berjalan, goyangannya tidak melantun. (jangan imagine lebih2 plak :p)

Kenapa punggung gadis yang pernah melakukan hubungan badan nampak sedikit jatuh? Disaat melakukan hubungan seks, lebih kurang 90% hormon yang ada di bahagian punggung akan tertumpu kebahagian kemaluan, sebab di masa klimaks, punggung gadis menjadi tegang.Apabila sudah habis melakukan hubungan punggung yang tegang akan mengendur semula dan ini menyebabkan punggung menjadi kendur dan jatuh. Lebih kerap gadis itu melakukan hubungan seks, punggung akan semakin jatuh dan lesu, leper. Wallahu a’lam.

TELINGA
Telinga termasuk salah satu panca indra yang boleh digunakan untuk mengetahui samaada gadis itu masih suci atau tidak. Di negera china telinga sebagai peramal untuk mengetahui penyakit didalam tubuh seseorang. Gadis yang tidak pernah disentuh oleh lelaki, telinganya cantik dan nampak bersih, kalau gadis itu pernah disetubuhi atau telinganya pernah digigit atau dicium dan disentuh, secara automatik bentuk telinga gadis itu akan berubah menjadi lebih leper sedikit dan tidak lagi kemerah-merahan dan menjadi pucat. Bagi gadis yang masih suci tapi pernah kena sentuh lelaki, pucatnya tidaklah ketara sangat. Wallahu a’lam.

BUAH DADA (payudara)
Peranan buah dada memang banyak, bukan sekedar menggoda nafsu lelaki saja, tapi buah dada sebagai bukti kalau gadis itu pernah disentuh atau tidak. Buah dada gadis yang belum pernah kena sentuh, sentiasa tegang. Tetapi kalau sudah kena sentuhan, buah dada itu tegangnya berkurang dan membesar sedikit dari pada ukuran asalnya, lebih kerap disentuh, lebih kendur. Perhatikan gadis disaat berjalan atau berlari, bergerak2 dan melambai jatuh (ke bawah) dan berbuai sekali bermaksud ketegangan sudah hilang. Kalau belum kena sentuhan, walaupun buah dada berbuai disaat berlari tetapi buaiannya tidak terlalu melambai2 berarti ketegangan masih ada.

Puting buah dada yang pernah kena sentuhan menjadi panjang dan terjojol (keluar) sedikit dari tempat persembunyiannya. Buah dada yang selalu kena ramas akan menjadi lebih besar, dan jangan menuduh gadis yang berbuah dada besar itu kena remas. Sebab, buah dada yang besar sebab kena ramas dan yang besar sebab semulajadi memang berbeza.
Buah dada yang kena ramas menjadi besar tetapi tidak tegang. Sementara buah dada yang besar sebab semulajadi setiasa tegang dan disaat berjalan tidak bergoyang, kalau yang kena ramas bergoyang terbuai-buai seperti telinga gajah, berbuai kekiri, kekanan, keatas, kebawah terkadang melambung2 ketika gadis itu berjalan atau berlari.

Seorang gadis jika telah dewasa, kecil kemungkinan ukuran payudaranya berubah, kecuali bila berat badannya bertambah. Bentuk tubuh yang baik akan membentuk payudara nampak lebih besar. Cuba tanyakan, apakah ia senang payudaranya disentuh atau tidak? Sebagian wanita memiliki puting payudara yang sangat sensitif sebagian lainnya tidak, mereka mungkin ingin payudaranya disentuh atau mungkin tidak. Tetapi umumnya wanita menyukai sentuhan lembut dan ciuman pada payudara dan juga pada puting payudara. Payudara dan putingnya akan mengeras apabila dirangsang. Begitulah tanda2 yang paling jelas bila ia terangsang, meskipun tidak semuanya demikian. Tanda2 lainnya adalah pelendiran pada liang vagina, kemerah-merahan di dada dan meningkatkan kecepatan denyut jantung dan pernafasan. Wallahu a’lam.

GARIS TELAPAK TANGAN
Gadis yang berkulit tebal dan kasar, cuba perhatikan kedua tapak tangannya, jikalau retak (urat2 yg mrupai retak), bukan disebabkan tidak tahan bahan pencuci yang mengandung kimia, bermaksud gadis itu sudah hilang kesuciannya. Gadis yang masih suci, kedua telapak tangannya halus dan licin. Jika kesuciannya telah hilang, kedua tapak tangannya ketika di tekan warnannya pucat tidak merah, jika selepas ditekan, ia akan tegang serta merta. Satu cara lagi, cuba perhatikan tapak tangan kanan, jika ada garis putus2 bahagian tengah bererti kesuciannya telah hilang, bila tidak terputus2 bererti ada harapan kesuciannya belum hilang. setelah melihat telapak tangan yang kanan, cuba genggam ibu jari tangannya dalam masa satu minit, ketika menggenggam terasa panas sedikit dan ibu jarinya merah ketika dilepaskan, bererti ada harapan masih suci. Perhatikan pula ibu jarinya, bila nampak pucat sekali walaupun ada rasa hangat bererti kemungkinan besar kesuciannya sudah terbang.

Cuba pegang jari kelingkingnya, kira2 satu minit, lalu lepaskan, tanyalah bagaimana rasanya ketika dipegang dan dilepaskan? Kalau ia menjawab tak ada rasa, mintalah maaf banyak2, kemungkinan ia tidak suci lagi. Tapi kalau ia menjawab ada rasa rangsangan, jantungnya berdebar2 atau ada rasa sakit seperti berdenyut2. Alhamdulillah nampaknya masih suci. (Yg menguji mesti lelaki)

JARI TELAPAK TANGAN
Dengan jari2lah lelaki suka memegang dan menggoda perempuan, begitu pula halnya jari2 perempuan, jari2 adalah kawasan yang paling asas untuk mengetahui gadis masih suci atau tidak. Caranya cukup mudah, terlebih dahulu berjabat tangan, selama berjabat tangan remas2lah tangannya, kalau laki2 bukan mahramnya boleh memegang tangan seorang gadis, itu menunjukkan dara kecil dibahagian tangannya sudah ternodai. Apabila tangan dan jari2 gadis itu boleh di ramas2 bererti peluang untuk memegang tempat2 yang lain terbuka lebar. Cuba jari2 gadis itu di belai2 dan di remas2 dengan lembut, bagaimana perasaan gadis itu?

Sentuhan lelaki dijarinya memang membawa satu rasa yang nikmat dan berahi yang tersendiri. Sentuhan tangan sentuhan ajaib, dari tanganlah akan menjalar ke bahagian2 yang lain. Sentuhan tangan memang syahdu, kalau tidak percaya cubalah betapa bahagianya berjalan sambil berpegangan tangan. Bila anda ingin mengetahui gadis itu terbiasa di sentuh atau tidak, cuba hulurkan tangan dan bersalaman dengannya, selama bersalaman genggamlah tangannya dengan lembut dan cuba sentuh jari kelingking gadis itu. Ketika menyentuh jari kelingkingnya tengoklah wajah gadis itu, apakah dia nampak gelisah dan resah? kalau dia terkejut bererti besar kemungkinan dia masih suci, kalaupun dia pernah berasmara, mungkin belum sampai tersondol.
Jika disaat jari kelingkingnya disentuh dia nampak rilex saja, dan tak mau bicara, besar kemungkinan kesuciannya sudah lenyap. Wallohu a’lam.

PERUT
Peribahasa mengatakan biar pecah di perut jangan pecah di mulut, begitulah kata peribahasa, tapi tubuh wanita bukanlah peribahasa. Kalau pecah kegadisannya, pasti pecah perut. Bila gadis pernah melakukan hubungan kelamin, maka perutnya akan menjadi mengembang dan menjadi buncit sedikit. Oleh karena gadis yang belum pernah melakukan hubungan badan pinggangnya masih ramping dan perutnya masih kempis. Mengapa perut menjadi buncit sedikit? Ketika gadis itu melakukan hubungan kelamin sudah tentu gadis itu sampai ke puncak (organsme), ketika gadis itu tidak tahan dan menahan dibagian perut.

Otot2 bahagian perut menahan ke puncak dengan daya tahan yang sangat tinggi dan kuat. Ketika itulah perut itu mengembang dan setelah melakukan hubungan badan perut pun membuncit sedikit. Satu lagi tanda di perut, kalau gadis itu sudah pernah melakukan hubungan seks, ada garis panjang dari bawah buah dada sampai ke perut dan dari pusat sampai ke kemaluan. Garis ini tidak terjadi pada semua gadis, tetapi kalau ada gadis yang memiliki garis ini maksudnya ia tidak suci lagi. Ada sebahagian gadis yang sudah pernah melakukan hubungan seks hanya memiliki garis dari bagian bawah pusat sampai ke kemaluan. Kalau gadis itu sudah hamil, garis itu akan terbagi dua, cuba lihat perut wanita yang hamil, mesti ada garis2 retak yang melintang di perutnya.

Gadis yang masih suci pada umumnya perutnya masih lembut. Bagi yang sudah pernah berhubungan badan, kulit perutnya agak kasar sedikit. Ada juga yang menjadi keras sebab hormon2 dan lemak mewujudkan gumpalan dibahagian bawah dinding perut. Wallahu a’lam

RAMBUT
Rambut merupakan mahkota wanita tetapi juga berperanan menentukan gadis itu masih suci atau tidak. Gadis yang masih suci, rambutnya memang kemas, kelihatan segar dan tidak kasar, sementara gadis yang sudah hilang kesuciannya, rambutnya kelihatan tidak berghairah. Di zaman nenek moyang kita dulu, mungkin masih ada yang diamalkan sampai saat ini. Ketika seorang gadis hendak dinikahkan, ahli penghias pengantin terlebih dahulu memotong rambut didahi, ditekuk dan disebelah belakang telinga kiri dan kanan. Rambut2 inilah yang oleh mereka disebut rambut perawan.

Dengan menggunting rambut2 ini, mereka mengetahui apakah gadis itu masih suci atau tidak. untuk membuktikan cuba sediakan satu buah kelapa muda yang sudah dilubang ditengahnya dan airnya tidak dibuang lalu masukkan potongan rambut tersebut. Jika rambut2 itu terapung dipermukaan air kelapa artinya gadis itu masih suci. Jika semua rambut itu tenggelam ertinya gadis itu sudah tidak suci. satu lagi caranya, kalau disaat ditiup angin rambut gadis itu mengembang lembut dan kembali ketempat asalnya.

Alhamdulillah nampaknya ada harapan kegadisannya masih ada. Wallahu a’lam.

BIBIR
Percaya atau tidak bahawa bibir gadis yang pernah dicium lebih menarik dan cantik. Apabila bibir bertemu bibir, maka akan membuat pergerakan darah akan mengalir kebibir dan membentuk bibir yang baru. Lebih kerap dicium, lebih cantik pula bibirnya. Tapi ada juga gadis yang mempunyai bibir mulut yang cantik walaupun tidak pernah dicium. Gadis yang belum pernah dicium bibirnya kelihatan berwarna merah jambu dan tidak ada garis lebam (bengkak) atau hitam di sekitar bibirnya. Bibir gadis yang tidak pernah dicium tidak kelihatan pucat dan bibirnya licin dan basah.

Bibir yang pernah kena cium akan nampak bengkak sedikit walaupun hanya satu kali saja, dan dapat merubah bibirnya juga terdapat garis-garis kasar yang memperindah bentuk bibir. Bila gadis itu tidak suci lagi, bahagian tengah bibirnya nampak retak, seakan-akan terbagi dua, retaknya tidak begitu jelas, akan tetapi nampak kalau diperhatikan betul-betul. Ada pula yang mengatakan gadis tidak suci ketika ia tertawa bibirnya nampak lebih lebih besar dari pada tidak tertawa dan bibir bawah tampak keluar dari pada bibir yang atas. Wallahu’alam.

KEMALUAN
Ini tentunya hanya diketahui selepas berkahwin. Permukaan gadis yang pernah melakukan hubungan kelamin, kelihatan sedikit lebam, pintu kemaluan tidak tertutup rapat, agak renggang sedikit. Kalau gadis yang masih perawan, kemaluannya sentiasa tertutup rapat. Sebenarnya selaput darah bisa dilihat langsung kedalam kemaluan gadis. Bila kemaluan masih ketat bererti gadis itu masih suci. Kalau lubang itu terbuka sedikit bermaksud gadis itu sudah tidak perawan lagi.

Cuba perhatikan warna kemaluan gadis, kalau permukaannya pintu kemaluannya berwarna ungu, kemerah-merahan berarti dia masih suci, akan tetapi kalau warna merah sudah pudar malah menjadi pucat, bermaksud dia sudah tidak suci lagi. lagi satu, biasanya ketika malam pertama, lelaki biasanya agak susah memasukkan zakarnya kedalam kemaluan gadis. Pertama kali melakukan hubungan kelamin dengan seorang gadis yang baru pecah selaput darahnya memang tidak memuaskan, kerana gadis itu tidak nyaman dengan darah yang keluar pada malam pertama (kebiasaannya) dan rasa pedih pada kemaluannya. Sehingga ia tidak akan hendak berlama-lama. Untuk mengetahui selapaut dara yang pecah, cuba konsentrasikan mata anda kedahi isteri anda, kalau dia berkerut ertinya dia menahan sakit, tetapi kalau dia berpura-pura, faham-fahamlah…

Wallahu’alam..

LEHER
Leher juga menjadi salah satu tempat yang dapat menunjukkan gadis itu masih suci atau tidak. Bila leher perempuan itu nampak berkedut-kedut, artinya perempuan itu pernah disentuh laki-laki. Garis kedutnya bukan seperti garis kedutan kerana tua, garisnya kecil-kecil, pendek-pendek dan putus-putus, bukan garis yang panjang. Kalau ingin melihat dengan jelas tunggulah gadis itu menundukkan kepalanya. Lihatlah dengan cepat dan cermat.!. bila gadis itu selalu dipegang lelaki, maka lehernya terdapat tanda-tanda hitam kecil dilubang romanya dan warna lembab kecil seperti bintik-bintik.

Adakalanya lubang bulu roma nampak jelas dileher, ini juga berarti gadis itu sering disentuh. Kalau gadis itu berleher panjang (jenjang), coba perhatikan dibahagian lehernya, jika terdapat garis-garis urat yang bersilang artinya gadis itu masih suci. Jika terdapat garis-garis yang melintang, bukannya urat yang melintang, ini bererti perempuan itu sudah pernah melahirkan anak. Wallahu’alam.

PIPI
Wanita yang tidak suci lagi wajahnya tidak berseri-seri, pipi gadis yang masih suci senantiasa mengghairahkan dan merah segar. Kalau pipi gadis yang pernah dicium warna kemerah-merahan akan hilang. Kalau pipi itu merah kerana dicium ayah atau saudara sekandung maka tidak membahayakan terhadap kesucian gadis tersebut. Cuba perhatikan betul-betul pipi gadis yang tidak perawan lagi terdapat garis melintang yang tidak begitu jelas/tampak.

Walau bagaimanapun pipi gadis yang pernah kena cium masih tetap cantik, akan tetapi kalau sudah biasa dicium/disentuh lelaki, lesung pipinya kurang dalam dan terdapat satu garis disebelah lekuk lesung pipinya. Gadis yang masih suci, bila berbicara disekitar pipi kanannya maupun kiri cepat berpeluh, dan peluh ini akan keluar walaupun ditempat yang sejuk. Peluh yang dimaksud mungkin tidak nampak kecuali dilap dengan tissue.

Cuba perhatikan bahagian tepi telinga seorang gadis. Dibahagian itu terdapat anak rambut yang halus dan lembut. Apa bila gadis itu tidak suci lagi, anak rambut itu tidak akan gugur, tetapi masih tetap ada, namun menjadi keras bahkan kasar. Apabila ditiup angin anak rambut itu nampak begitu kasarnya dan disisi pipi kelihatan agak gelap walaupun gadis itu berkulit hitam manis. Wallahu’alam..

“Berpesan baiklah kamu terhadap wanita, sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Dan yang paling bengkok bahagian atasnya. Oleh kerana itu, apabila kamu paksa untuk meluruskannya maka akan patahlah ia, dan apabila kamu membiarkan, maka akan bengkoklah ia selamanya”. (HR. Bukhari Muslim).

Wednesday, September 28, 2011

Qistina mula main air liur

Haish...qis skrg ni dah pandai main air liur.dh pandai sembur2 jgk.buat belon guna air liur pun dah pandai..geram je tgk!comel sgt!hehehehe..kalau dah pandai main air liur,rambut aku pun mula lah berguguran..huhuhu.dah la rambut aku ni pjg..habis lantai penuh dgn rambut aku..mak kata,kalau ada anak kecik,rambut tu jgn lah pjg.potong pendek..sb nanti bila anak dh main air liur,rambut memang akan gugur...ye ke mak???!!aduhai...

So,aku pun buat keputusan,utk memotong pendek rambut aku yg pjg ni...mmg lah sygkan,tp mata aku lg sakit tgk lantai berkilat aku tu penuh dgn rambut2 yg gugur tu...en.hubby pada mulanya x kasi aku potong rambut.tp bila dia tgk rambut aku byk yg gugur,en.hubby pun benarkan...hehehehe..

Sunday, September 25, 2011

Syukran~~~

Syukur Alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar...Insyallah dlm masa beberapa bulan lagi,dpt lah kami tinggal di rumah baru...Insyaallah...macam tu la orang2 kata.setiap kelahiran ada rezekinya.Alhamdulillah,ini bermakna rezeki daripada kelahiran qistina,anakku...rezeki dpt rumah baru! :)

memang sebelum ini,aku dan en.hubby survey2 rumah,utk kami beli..Alhamdulillah,kini dpt juga...area selayang..rezeki qistina la kan...last week berjumpa dgn lawyer utk bincangkan segala urusan jual beli rumah tersebut.cuma kemungkinan lambat sedikit kerana tanah tersebut mempunyai sekatan.jadi,terpaksa tunggu consent letter drpd land office utk kelulusan memindah milik atas nama kami.berbeza jika membeli rumah yg tanahnya freehold...

rasa mcm betul2 merasai indahnya kehidupan ini..satu persatu kami dpt rasakan..menjadi seorag ibu dan ayah...memiliki harta sendiri..mmg sykur sgt dpt upgrade ke satu tahap yg memberi rasa puas hati pd kami...Alhamdulillah...kalau mula2 kahwin,nk punya segalanya,memang susah la kan...so,bila kami pergi dari satu tapak ke satu tapak,ianya membuat kami menghargai dgn apa yg kami ada sekarang ni...dan itulah dikatakan rezeki dr Allah.....

aku cuma berharap supaya aku tidak lupa diri bila punya segalanya...memandang org yg di bawah kita lagi baik drpd memandang org yg di atas kita..dgn ada apa yg aku ada sekarang ni sudah cukup bersyukur sebenarnya...Alhamdulillah... :)

*mana tau rezeki anak kedua nanti,dpt tukar kereta besar ke....hehehhe.Insyallah....

Thursday, September 22, 2011

Lil Qistina! Part 2

qis dah 4 bulan lebih.pandai sgt tgk camera..kwn2 kata, "macam mami dia lah.." hehehhe"

Nur Qistina Miasara





satu...




dua....


tiga



gelak!


ibu dan ayah saaaayyaaaannnggg saaaannnggggaaattt qistina........ !!mmmmuuuuaaaahhh! :D

Monday, September 19, 2011

Ooouuhhh qistina....

ok....first time qis demam batuk selesema..sgt kesian tgk dia batuk dan hingus meleleh-leleh... :'(
tp qistina nampak kuat.Alhamdulillah w/pun dia sakit,dia masih boleh ketawa bila diagah.sesetengah baby,akan badmood je sepanjang hari...semalam pergi open house hanya 2 buah rumah sahaja.masa kat rumah miza di putrajaya,qis dah mula batuk kuat..risau pulak aku tgk dia.sampai termuntah...abby kata,biar dia muntah.nnti keluar segala kahak yg ada dlm paru2 qis...

errmmm,agaknya salah aku jgk kot...sb qis kan BF.so aku pegi minum air batu pulak...aku hanya minum 3 cawan kecil saja...tp x sangka pulak qis kena..sebenarnya klu kita BF anak kita,dan kalau anak kita jenis x tahan,mmg x boleh minum air sejuk..dan segala jenis ais..hhuhuhu..sebenarnya tambah dgn cuaca yg sejuk ni,mmg la boleh menyebabkan baby demam...

so,pagi td bwk qis ke klinik homopati...minta2 lah qis akan sembuh cpt.org lata,klu kita BF anak kita,insyaallah demam akan cepat kebah.bukan apa,kesian tgk bdk kecik batuk..kita ni yg dah dewasa pun akan rasa x selesa kan..apa lagi kalau baby....

jadinya,hari ini,x ke mana lah aku...hari ni,ada dua buah rumah kwn aku mengadakan majlis perkahwinan.tp mmg lah x dpt nak pergi..sb risau akan keadaan qis..

*BF = breastfeed.
*anak ibu kuat!

Saturday, September 17, 2011

Lil Qistina! Part 1

Anak ku qistina!





















ibu dan ayah sayaaaaanngggg kamu sgt2.........!!!mmmuuuuaaaaaahhhh!!!

Thursday, September 15, 2011

Sgt bangga!

Waktu dlm perjalan pulang dr ofis,aku terlihat sebuah kereta myvi putih yg penuh dgn bendera malaysia.dan bila tgk dari dekat,pemandunya berbangsa india.di atas bumbung kereta beliau,mmg penuh la dgn bendera kecik2 tu..dan satu bendera yg besar diletakkan di boot keretanya.


sempat lg tangkap gambar masa tgh drive..

Apa yg ada dlm fikiran aku waktu tu,sgtlah rasa bahawa tuan punya kereta tersebut mempunyai semangat patriotik yg sgt tinggi.aku pun terfikir,kenapa aku x buat mcm die buat eh..masalahnya,aku lansung x terlintas nak letak bendera walaupun satu kat kereta aku.haish!sgtlah sedih klu pm tau ni.huhuhu..bkn aku x sygkan negara aku ni,tp sebenarnya ada sifat endah x endah dlm diri ni..semangat tu x menonjol.sepatutnya aku dan sesiapa pun,haruslah,menanamkan semangat patriotik ni.bknnya susah pun,letak je bendera kat kereta atau pun di luar rumah.kat sekolah pun ada diajar mcm tu kan..tu lah masalahnya!x nak dipraktikkan bila dah diajar.haish!

Sebenarnya.kalau kita x menunjukkan semangat pentingnya hari kemerdekaan dan semangat cinta negara kita ni,mcm mana anak2 dan cucu2 kita esok hari??sudah tentu mereka tidak memahami dan tidak tahu menghargai negara sendiri..bersusah payah pejuang2 negara kita dulu2 berkorban utk memerdekakan negara malaysia tercinta ini,dari jajahan komunis yg kejam itu.cuba lihat saja filem bukit kepong menggambarkan betapa susahnya pejuang tanah melayu ini,berjuang utk malaysia.bknnya hanya menonton cerita2 yahudi yg kdg2 menyesatkan itu..ada satu rancangan di astro,'miesha wanita terakhir' juga menceritakan tentang org2 dahulu hidup didalam genggaman tentera jepun yg sgt jahat..

Hurmmm,kita sebagai rakyat malaysia,seharusnya bangga dgn negara kita sendiri.syukur kpd Illahi kerana negara masih lg aman makmur..kita sebagai rakyat malaysia jg,patut mendoakan supaya negara kita aman dan jauh dari ancaman2 yg buruk.Insyaallah...

*subjek sejarah mmg seronok sebenarnya!