everyone wants to change the world is.everyone wants to see the world happy..but no one realises that,to make this world a happy place to live,you have to change yourself,your heart and not the world....

Sunday, December 25, 2011

kenapa x bole wish "merry xmas"???

memang betul kita tinggal di sebuah negara yg pelbagai bangsa dan budaya...tapi kenapa kita sebagai org islam,tidak dibenarkan ucapkan "merry xmas" kepada org yg meraikan Krimas..serius,aku sendiri pun x tahu kenapa. tapi hari jumaat lepas,dpt satu email dan menjelaskan maksud ucapan tersebut ialah " Sejahtera Keatas Tuhan Jesus". lebih kurang mcm itu lah maksudnya...islam mmg mengajar utk hormat kepada non-muslim.tp ada benda yg islam melarang utk menjaga akidah kita sebagai org islam..

ok..baca ni utk mengerti kenapa tdk boleh wish "merry xmas" :-

David: Morning..wat a great day.. 
Muslim: morning..so, hows ur Christmas? 
David:great..will be enjoying very soon... 
Muslim: good.
David: No wish for me? 
Muslim: Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed. 
DAvid: but why? 
Muslim: seems like we cant stop u to drink liquor, but we cant drink it.. 
David: But many of Muslim did wish for me.. 
Muslim: can you confess our confession of faith?(syahadah)? 
David: NO!..can not!..it will effect my faith.. 
Muslim: but y?just a word..:)..say it..:) 
David: now i understand.

harap entry ini,memberi kita kesedaran,bahawa setiap apa yg islam larang itu,ada reason yg sgt munasabah... :)

*apa kata kita tukarkan ucapan "merry xmas" tu,kepada "happy holiday".


Post a Comment