everyone wants to change the world is.everyone wants to see the world happy..but no one realises that,to make this world a happy place to live,you have to change yourself,your heart and not the world....

Monday, September 22, 2014

Tanda-tanda Aku Penghidap Endometriosis.

Assalammualaikum. 

Hai uuollss...

Ok. Entry kali ni aku nak share symptom yang aku rasa apabila cyst ada di ovari aku. Mungkin lain orang, lain symptom. Tapi ada symptom yang common utk pesakit endometriosis. 

Aku copy dari web site http://www.patient.co.uk. 
Ini adalah diantara symptom bagi pesakit Endometriosis.

  1. Painful periods. The pain typically begins a few days before the period and usually lasts the whole of the period. It is different to normal period pain which is usually not as severe, and doesn't last as long.
  2. Painful sex. The pain is typically felt deep inside, and may last a few hours after sex.
  3. Pain in the lower abdomen and pelvic area. Sometimes the pain is constant, but is usually worse on the days just before and during a period.
  4. Other menstrual symptoms may occur. For example, bleeding in between periods.
  5. Difficulty becoming pregnant (reduced fertility). This may be due to clumps of endometriosis blocking the passage of the egg from an ovary to the Fallopian tube. Sometimes, the reason for reduced fertility is not clear.
  6. Uncommon symptoms include pain on passing poo (faeces), pain in the lower tummy (abdomen) when you pass urine, and, very rarely, blood in the urine or faeces. Very rarely, patches of endometriosis occur in other sites of the body. This can cause unusual pains in parts of the body that occur at the same time as period pains.
Ada 6 symptom bagi pesakit endo. Keenam-eman symptom ni mmg ada pada aku. mmg sakit sgt klu time period. ada sesetengah orang walaupun ada cyst, dia tidak sakit waktu period. Dan dia tidak tahu pun yang cyst tu ada pada ovari. Dapat tahu pun, bila kahwin dan tak boleh pregnant. Then pergi jumpa doktor, and doktor scan, baru tahu rupa-rupanya ada cyst. Sebab cyst ni salah satu punca susah nak pregnant..

Apa2 pun, kita kena yakin dgn kuasa Allah. Aku blog walking, blogger yang pernah ada cyst ni, after removed the cyst, then dia boleh pregnant. My doktor o&g pernah cakap... "kadang-kadang, orang yg tak ada masalah cyst and fibroid ni pun tak boleh mengandung...  ada patient saya yang dah 3 kali operate cyst, then after that, dah ada 3 anak pun... Kita kena yakin dgn kuasa Allah... ". 

Sampai sekarang aku teringat ingat kata-kata doktor aku tu... Betul... rahsia Allah kita tidak tahu.. yang penting kita sebagai hampaNya, perlu minta dan berdoa pada Nya..  

Posted via Blogaway
Post a Comment