everyone wants to change the world is.everyone wants to see the world happy..but no one realises that,to make this world a happy place to live,you have to change yourself,your heart and not the world....

Saturday, April 7, 2012

Kata-kata Prof. Dr. Muhaya.

Sangat suka dgn kata-kata dari pakar motivasi juga pakar mata kita,iaitu Prof. Dr.Muhaya. Memberi maksud yg amat mendalam..

"Dimana dan bagaimana situasi kita dan keluarga dalam lima aspek kehidupan iaitu kesihatan, kecerdikan, kerohanian, kasih sayang dan kewangan lima tahun akan datang bergantung pada keputusan dan pilihan yg kita buat dari segi buku yg di baca, kawan yg kita ada, tv yg di tonton, seminar atau majlis ilmu yg dihadhiri etc. menyesallah mereka yang hanya fokus pada keseronokan jangka pendek dan penyesalan masa depan. setiap perbelanjaan yang tidak ke  arah mendapat ilmu membina keimanan dan akhlak akan merugikan. Ramai manusia tertipu membelanjakan wang atas makanan yang kosong nutrisinya tapi tinggi kalorinya, membeli barangan jenama untuk meningkatkan status di  sisi manusia, tidak mencari ilmu menyebabkan jiwa penuh reaktif dan tidak proaktif dan menyalahkan keadaan atas pencapaian yg sedikit. mereka yang melabur pada ilmu dan takwa insyaallah tersenyum gembira di dunia dan di akhirat. lihat di mana fokus kita itulah tuaian kita masa depan" Prof Dr Muhaya..

Renung-renungkan dan selamat beramal... :)
Post a Comment